We gaan op bezoek bij Glasbewerkingsbedrijf Brabant

0 Comment
315 Views

Aanstaande maandag wordt het laatste onderdeel van onze Tuin van Herinnering geplaatst. De ‘finishing touch’ in de vorm van het prachtige kunstwerk De Bron. Een select gezelschap uit het Maasstad Ziekenhuis mocht eerder al een tussentijdse blik werpen op het kunstwerk bij Glasbewerkingsbedrijf Brabant en van alles vragen aan kunstenares en bedenker van het kunstwerk Marleen B. Berg.

“Het kunstwerk is  3.6 m lang en 50 cm breed”, legt Marleen uit. “Het bestaat uit 3 delen omdat het gehele kunstwerk niet in het geheel in de oven past. Het geheel wordt gelijmd op gehard glas en zal daardoor weerbestendig zijn. Er wordt momenteel gewerkt aan het middelste stuk. Daarop zien we het vloeiende water van de rivier. Dit stuk is al in de oven geweest en heeft een soft fused behandeling gehad.” Marleen grapt dat het lijkt alsof ze er enorm veel verstand van heeft maar wijst dan direct naar Nouska van het glaswerkingsbedrijf, de echte deskundige.

Het bovenste gedeelte beeldt het bruisende water uit. Het middelste gedeelte een poel waar het water in stil komt te liggen, vergezeld door waterlelies. Vanuit daar stroomt het water de rivier in. De verschillende glasdelen gaan meerdere keren in de oven omdat alle facetten net weer een andere smelttemperatuur nodig hebben om het gewenste effect te krijgen. “Het wordt een kunstwerk dat je aan kunt raken. Mensen moeten letterlijk de zonnestraaltjes, het water, de stenen en de bloemetjes kunnen voelen”, benadrukt Marleen.

Het tweede onderdeel is nog niet schoongemaakt en mag al worden aangeraakt. Desirée van der Hijden, initiatiefnemer van de Tuin van Herinnering, laat zich dat geen tweede keer zeggen. Ze heeft hier lang op moeten wachten. “Maar dan krijg je ook wat”, zegt ze met een grote glimlach. Het idee van een Tuin van Herinnering is eind 2017 geboren. Voor Desirée is het een droom die werkelijkheid is geworden. “Het is een prachtige plek binnen het Maasstad Ziekenhuis waar er kan worden stilgestaan bij geliefden die ons zijn ontvallen, waar er genoten kan worden van de twee prachtige kunstwerken en waar de zon kan spelen met de kleuren van het glas en de bloemen die er bloeien.”

Aan het derde onderdeel van De Bron wordt deze week nog hard gewerkt. Ben je benieuwd naar het resultaat, houd onze nieuwspagina dan in de gaten! Wordt vervolgd!